Tips på vad du kan göra med bären

JORDGYBBSSYLT

2 liter jordgubbar

6 dl strösocker (till fastare sylt använd syltsocker)

1 kryddmått natriumbensoat

1 kryddmått citronsyra

 

Görs så här:

1. Rensa och sjkölj bären. Stöt sedan sönder bären så får du en jämnare och tjockare sylt. Varva bär och socker i en kastrull och låt stå och safta några timmar.

2. Hetta upp bären långsamt och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta kastrullen från värmen och skumma väl. Rör ut natriumbensoat och citronsyra i lite sylt och häll blandningen i kastrullen.

3. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar och tillslut. 

 

 

JORDGUBBSSAFT

2 liter jordgubbar

3 dl vatten

saften av två pressade citroner 

6 dl strösocker per liter avrunnen saft

1 kryddmått natriumbensoat per liter saft

 

Gör så här:

1. Rensa och skölj bären. Koka upp vattnet i en kastrull lägg i bären. Låt koka ca 10 minuter tills bären avgett sin mesta saft. Häll upp i silduk och låt självrinna i ca 30 min.

2. Mät upp saften och låt den koka upp. Tillsätt socker och citronsaft, koka upp och skummaväl. Tillsätt bensoat utrört i lite saft. Häll upp på väl rengjorda flaskor och tillslut.